Home 112 regio Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod voor dit jaar

Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod voor dit jaar

Het kabinet heeft er een klap op gegeven: de komende jaarwisseling krijgt Nederland een algeheel vuurwerkverbod. Dat hebben politieke voorlichters aan de NOS gelekt.
Het verbod wordt dinsdag besproken door de ministers die onderdeel uitmaken van de Ministeriële Commissie COVID-19, want het verbod hangt samen met de coronabestrijding: zonder vuurwerk zou de druk op de zorg tijdens de jaarwisseling lager zijn. Vrijdag, in de ministerraad, moet de lont definitief uit het vuurwerk getrokken worden.
Vorige week drong voorzitter Hubert Bruls namens de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad al aan op een verbod: “Het wordt een wat ongewisse jaarwisseling. Niemand weet natuurlijk precies waar we tegen die tijd staan. Maar deze maatregelen zouden wel helpen om wat meer rust te geven.”

Steunmaatregelen voor de sector

De NOS heeft van coalitievoorlichters ook al te horen gekregen dat er “tientallen miljoenen beschikbaar gesteld worden” voor een steunpakket voor de vuurwerksector. Detailhandelaren halen jaarlijks vaak grote extra omzetten uit de ‘bijverkoop’ van vuurwerk.
In de afgelopen jaren werd de vuurwerkdiscussie feller, mede door de toenemende (illegale) invoer van zwaarder vuurwerk. Een verkoopverbod zal deze import niet voorkomen, wat de vraag opwerpt hoe het kabinet tijdens de jaarwisseling het verbod zal handhaven.

Facebook Commentaar

Vorig artikelGroot onderhoud asfalt Voorburggracht Zuid-Scharwoude
Volgend artikelInzet van politie honden zorgt ervoor dat er 4 inbrekers op heterdaad betrapt worden