Home Amsterdam Actueel Amstelveen heeft subsidieregeling anderhalvemetermaatregelen voor noodlijdend MKB

Amstelveen heeft subsidieregeling anderhalvemetermaatregelen voor noodlijdend MKB

Amstelveen biedt een tegemoetkoming voor noodlijdend midden- en kleinbedrijf (MKB) voor kosten die ondernemers gemaakt hebben voor eenmalige praktische aanpassingen direct gerelateerd aan Covid-19 maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Per 20 januari 2021 staat de subsidieregeling MKB anderhalvemetermaatregelen open voor gemaakte kosten voor bijvoorbeeld plexiglasschermen. De gemeenteraad heeft voor de ondersteuning van noodlijdend MKB € 1 miljoen gereserveerd uit het lokale coronafonds. Amstelveen is, voor zover bekend, de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling voor ondernemers.

Wethouder Floor Gordon (Economische zaken): “We wilden snelheid, want het water staat ondernemers aan de lippen. Het is gelukt om de subsidieregeling al in januari open te stellen. We willen de aanvragen opvolgen door een snelle beoordeling en uitkering. De regeling is simpel en effectief, met voor de aanvrager én de gemeente minimale administratieve lasten, zonder af te doen aan zorgvuldigheid en rechtmatigheid. Dat is gelukt. Bedrijven hebben namelijk nú hulp nodig. Als er geld over blijft willen we, als de rijksregelingen afgeschaald zijn, met de rest het bedrijfsleven ondersteunen.”

Regeling voor noodlijdende kleine lokale ondernemingen

De subsidieregeling is uitsluitend voor kleine lokale ondernemingen met 2 tot en met 50 werknemers op peildatum 1 maart 2020, die noodlijdend zijn en nog niet op andere wijze vanuit het Lokaal coronafonds zijn gecompenseerd. Noodlijdend is minimaal 20% omzetverlies als gevolg van de coronacrisis en NOW-toekenning. De bedrijven moeten klanten ontvangen en daarom een minimumbedrag aan noodzakelijke kosten hebben gemaakt om aan RIVM coronarichtlijnen te voldoen.

Tot de doelgroep behoren in ieder geval ondernemingen die bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven onder een van de volgende SBI-codes: Detailhandel (47.XX), Vervoer per taxi (49.32), Logiesverstrekking (55.XX), Eet- en drinkgelegenheden (56.XX), Reisbemiddeling, reisorganisatie, toeristische informatie- en reserveringbureaus (79. XX), Organiseren van congressen en beurzen (82.3), Haar- en schoonheidsverzorging (96.02), Sauna’s, solaria, baden e.d. (96.04). Commerciële indoor sportorganisaties, zoals fitnesscentra, sportscholen en boksscholen (93.1) die niet op enige andere wijze financiële ondersteuning van de gemeente ontvangen, kunnen eveneens in aanmerking komen voor subsidie. Detailhandel niet via winkel of markt (47.9) valt niet onder deze regeling, omdat zij geen aanpassingen doen qua coronamaatregelen.

De subsidie bedraagt maximaal € 2500,-. Dit is o.a. afhankelijk van het aantal medewerkers, hoeveel kosten zijn gemaakt en de sector (SBI-code). De subsidie is voor materiaalkosten, zoals desinfectiemateriaal, plexiglas schermen, gezichtsmaskers en voor kosten van inhuur van derden i.v.m. coronamaatregelen.

Steekproefsgewijze controle

Door de gemeente wordt een moreel appel gedaan op de aanvragers en wordt uitgegaan van vertrouwen. In het aanmeldformulier wordt een verklaring opgenomen dat de aanvraag naar waarheid is ingevuld. Het aantal documenten dat ter bewijsvoering moet worden aangeleverd is zo beperkt mogelijk gehouden. Dit allemaal om zo snel mogelijk tot uitbetaling over te kunnen gaan. Wel wordt een steekproefsgewijze controle uitgevoerd.

In de huidige opzet is het uitgangspunt om zoveel mogelijk noodlijdende kleine lokale bedrijven tegemoet te komen die deze noodzakelijke kosten voor aanpassingen hebben moeten maken. Op dit moment is dit, na zorgvuldig onderzoek, de enige mogelijkheid om bedrijven te ondersteunen, zonder dat zij gekort worden op de rijksvoorzieningen. Het Amstelveense MKB coronasteunpakket, aanvullend op alle rijksregelingen, bestaat op dit moment uit: MKB Noodlening, uitstel betalingen belasting et cetera, ondernemersloket, verruiming regelgeving en gedogen (winkelopening/laden en lossen/ruime terrassen/afhaal et cetera), werk naar werk en naar verwachting binnenkort de MKB anderhalvemetermaatregelensubsidie.

Aanvragen vanaf 20 januari

De gemeente werkt er met man en macht aan dat de regeling snel digitaal kan worden opengesteld. Telefonische of e-mailvragen over het indienen van een aanvraag nemen wij daarom nu nog niet in behandeling. Streven is dat vanaf 20 januari 2021 de loketten open zijn via de pagina Ondernemen van de gemeente Amstelveen.

Facebook Commentaar

Vorig artikelStrategisch plan verkeersveiligheid vraagt om een verkeersveiligheidsanalyse
Volgend artikelTwee politiemedewerkers buiten functie gesteld