Home Noord-holland actueel Geldboete voor gezagvoerder die foto’s liet maken uit vliegtuig voor tv-programma

Geldboete voor gezagvoerder die foto’s liet maken uit vliegtuig voor tv-programma

De rechtbank Noord-Holland heeft een 55-jarige man veroordeeld tot een geldboete omdat hij als gezagvoerder in een speciaal vliegtuig vloog waaruit foto’s werden gemaakt, terwijl dat niet mocht. De foto’s werden gebruikt voor onder meer het tv-programma ‘Het perfecte plaatje’.

De man heeft een boete opgelegd gekregen van in totaal 1700 euro, waarvan 950 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het bedrijf waarvoor hij vloog, heeft een geldboete opgelegd gekregen van 4250 euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk.

De vluchten

Op 26 september 2018 maakten drie piloten van het bedrijf samen met vier bekende Nederlanders als passagiers een vlucht in speciale lichtgewichtvliegtuigen, zogenoemde Micro Light Aeroplanes (MLA). Ze vlogen tegelijkertijd in het luchtruim boven Lelystad. Tijdens de vlucht moesten de bekende Nederlanders foto’s maken terwijl in formatie werd gevlogen. Deze foto’s werden vervolgens gebruikt in het tv-programma ‘Het perfecte plaatje’. De verdachte was gezagvoerder van één van de MLA’s en regelde de vluchten van tevoren met de tv-producent.

Ruim een half jaar later, op 7 april 2019, gingen er tegelijk drie lichtgewichtvliegtuigen de lucht in voor drie cursisten fotografie. Dit gebeurde eveneens in het luchtruim boven Lelystad. Ook toen was het de bedoeling dat de cursisten foto’s maakten op het moment dat er in formatie werd gevlogen. Bij een controle van de luchtvaartpolitie achteraf bleek toen dat de vliegtuigen ten minste 500 kilo wogen, meer dan de toegestane 472,5 kilo. De verdachte was ook tijdens deze vlucht gezagvoerder van één van de MLA’s.

Facebook Commentaar

Vorig artikelNIWO: Goederenwegvervoer weer normaal na 2022; explosieve groei koerier- en pakketdiensten
Volgend artikelBrand bedrijfspand Pannekeetweg Heerhugowaard