Home Noord-holland actueel Toestemming voor medicijnproductie bij reactor Petten

Toestemming voor medicijnproductie bij reactor Petten

Het college geeft toestemming voor de bouw van een fabriek waar nucleaire medicijnen worden geproduceerd. Op 17 december 2020 verleenden zij de vergunning voor het Nuclear Health Centre (NHC) in Petten. De vergunning ligt ter inzage. Wethouder Jelle Beemsterboer: “Wij zijn er trots op dat straks nog meer mensen kunnen worden behandeld tegen deze vreselijke ziekte.”

In het Noord-Hollandse Petten wordt een nieuwe productiefaciliteit gebouwd. Die is belangrijk voor de productie en ontwikkeling van nucleaire medicijnen. Het Nuclear Health Centre (NHC) zal naar verwachting in 2022 zijn deuren openen. De fabriek gaat op grote schaal bestraalde grondstoffen (medische isotopen) tot halfproduct (radiochemicaliën) en medicijnen (radiofarmaca) verwerken en verpakken.

Met deze producten kunnen miljoenen patiënten in ziekenhuizen worden behandeld. In de medische wereld is een grote behoefte aan productiefaciliteiten die in opdracht van ziekenhuizen of farmaceutische bedrijven bestraalde materialen kunnen verwerken tot medicijnen. Vanuit Petten komen al jaren medische isotopen die nog verwerkt moeten worden. Met de nieuwe NHC kan de verwerking van therapeutische medicijnen van halfproduct tot eindproduct in Petten zelf plaatsvinden.

Het NHC wordt gebouwd op de Energy & Health Campus (EHC), in de nabijheid van de huidige reactor (de Hoge Flux Reactor) en de toekomstige PALLAS-reactor. De productiefaciliteit is aanvullend voor alle aanwezige faciliteiten op het EHC-terrein. Dit heeft als voordeel dat alle benodigde productiefaciliteiten en kennis zich op een terrein bevinden om het eindproduct te maken.

De vergunning ligt ter inzage. Dat is met ingang van 18 december 2020 tot zes weken hierna (29 januari 2021). Wie meent dat het besluit niet juist is, kan binnen deze zes weken een bezwaarschrift aan de gemeente sturen. Hoe men dit kan doen staat op de pagina Bezwaar.

Facebook Commentaar

Vorig artikel‘Sleep je groen’ in Den Helder op zaterdag 9 januari 2021
Volgend artikelBurgemeester Smit wijst veiligheidsrisicogebied aan (beverwijk)