Home Noord-holland actueel Zaanstad wil (toeristische) kamerverhuur en woningsplitsing aanpakken

Zaanstad wil (toeristische) kamerverhuur en woningsplitsing aanpakken

Zaanstad komt met strengere regels rondom kamerverhuur, woningsplitsing en toeristische verhuur. Dit om wijken leefbaar te houden, de woonkwaliteit te verhogen en ondermijning tegen te gaan. Zo kunnen we de woningen beschermen en gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Deze week legt het college de nieuwe regelgeving ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Dit jaar was er al een tijdelijke stop op nieuwe vergunningen voor woningsplitsing en kamerverhuur. Via een aanpassing aan de huisvestingsverordening komt er nu een vergunningstelsel voor woningsplitsing en kamergewijze verhuur. Woningen kleiner dan 140 m2 mogen niet meer worden gesplitst. En nieuw gevormde woningen moeten minstens 50 m2 zijn. Dit betekent dat splitsing in ongeveer 85% van de particuliere woningen niet meer mogelijk is.

Strengere eisen

Bij kamerverhuur aan 3 of meer personen is een vergunning nodig en zijn de eisen strenger. In Poelenburg/Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische verleent de gemeente helemaal geen vergunning meer. Dit komt omdat hier al langer problemen spelen. In de rest van Zaanstad is in beperkte mate en onder voorwaarden kamerverhuur mogelijk. Zo moet er tussen de woningen met kamerverhuur een minimale afstand van 100 meter zijn. In een kamer mag maximaal één persoon wonen. Aan kamerverhuur aan 5 of meer personen werkt de gemeente niet mee. Corporaties hebben geen vergunning nodig. Zo blijven bijvoorbeeld friendscontacten mogelijk.

Voorstel voor toeristische verhuur

Nieuw in het voorstel is dat toeristische verhuurders zich eenmalig moeten registreren. Voor particuliere vakantieverhuur komt er een meldplicht per verblijf. Hierbij geldt een maximum van 30 dagen per jaar. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld Airbnb nu voor een ongelijk speelveld met de hotelbranche. De nieuwe regels houden rekening met de toeristen, de vakantieverhuurders en de inwoners van Zaanstad.”

Vaststellen nieuw beleid

Als de raad het voorstel vaststelt, dan gelden de nieuwe regels vanaf 1 april

Facebook Commentaar

Vorig artikelCameratoezicht omgeving station Krommenie-Assendelft verlengd
Volgend artikelPolitie zoekt getuigen van plofkraak Enkhuizen